El Center for Animal-CanMove Movement Research de la Universitat de Lund a Suècia està duent a terme una investigació amb l'objectiu de obtenir un millor coneixement de la biologia del falciot negre durant el seu període migratori. Els investigadors busquen respostes a moltes preguntes : és cert que els falciots poden volar durant mesos sense posar-se fins que tornen de nou als niu a l'epoca de cria? quan temps triguen a arribar a les seves zones d'hibern al sud d'Africa? Utilitzen rutes migratòries especifiques? A quina alzada volen durant la migració? Fan parades pel camí per repostar energia? com afronten el mal temps un cop a l'Africa? competeixen en zones on hi ha altres espècies de falciots? etc.

Aprofitant la fidelitat d'aquesta espècie a tornar sempre al mateix niu, als adults reproductors s'els col·loca a les esquena un geolocalitzador. Són els falciots backpackers! Aquests falciots adults hauran de tornar al niu la següent temporada per poder recuperar les dades. La recerca va obtenir els seus primers resultats al 2010 quan 6 dels 8 falciots amb geolocalitzador van tornar als seus nius i la informació va ser recuperada. Ara mateix estan ja arribant molts dels 115 falciots amb geolocalizador col·locats la passada temporada en 9 països. Els investigadors esperen una recuperació del 75% d'aquests adults i com a mínim obtenir 40 sets de dades correctes per ser analitzades.

Certament, per protegir una espècie que està mostrant una tendència a la baixa en molts països, és molt important saber el que fa la resta dels 9 mesos de l'any a Africa.

 

Aquest video mostra a n'Ammon Hann, un expert en falciots d'Israel, col·locant un geolocalitzador a un falciot que nia a Tel aviv. http://vimeo.com/11980693

Fotografies d'en Erich Kaiser, falciots amb geolocalitzador arribats aquest any 2011 a la seva colònia a Kronberg.

kaiser1

kaiser2

kaiser3