Els centres de recuperació de fauna de Medi Ambient i Habitatge van ingressar més de 8.000 animals l'any passat catalan

El Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa, que enguany celebra el 30è aniversari, va ser el primer a Catalunya i un dels pioners a l’Estat, i acull 2 de cada 3 animals recollits. S’estima que el conjunt de centres de recuperació de fauna salvatge del Departament han tractat més de 100.000 animals des de la seva creacióEls centres de recuperació de fauna salvatge (CRFS) del Departament de Medi Ambient i Habitatge van ingressar durant l’any 2009 un total de 8.024 animals. D’aquests, 3.590 s’han pogut recuperar i alliberar a la natura (el 45% del total). El major nombre d’entrades d’exemplars correspon al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa, que va registrar 5.316 entrades, és a dir, 2 de cada 3 animals recollits.

La recollida i el transport d’aquests exemplars de fauna autòctona protegida fins els diferents centres de fauna salvatge del Departament la realitza principalment el cos d’Agents Rurals, així com, en menor mesura, particulars directament o personal d’altres cossos de seguretat.

 

El Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa

El Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa es troba al municipi de Santa Perpètua de Mogoda, al Vallès Occidental, i enguany celebra el 30è aniversari de la seva creació. Aquest va ser el primer centre de fauna salvatge a Catalunya i un dels pioners a l’Estat. Consta de dues zones físicament separades: una zona hospitalària –per a la recuperació de fauna- i la zona de cria en captivitat, on es treballa en la conservació d’espècies com el tritó del Montseny, el xoriguer petit o el trencalòs, entre d’altres.

Durant l’any 2009 van ingressar a Torreferrussa 5.316 exemplars (4.974 vius i 342 morts, per ser analitzats). Això representa 2 de cada 3 animals recollits i traslladats als centres de fauna del Departament. Dels exemplars ingressats, 2.006 eren ocells fringíl·lids (caderneres, pinsans, passerells...), 868 falciots i ballesters, 707 rapinyaires (àguiles, falcons, xoriguers, mussols...), 478 ocells de diverses espècies protegides (limícols, cigonyes, ardeids...), 240 mamífers protegits (eriçons ratpenats, esquirols...), 148 rèptils protegits (principalment tortugues) i 868 exemplars de fauna no protegida (gavians, guineus, fagines...).

Aquestes xifres constaten que el CRFS de Torreferrussa continua sent el Centre de Catalunya que més ingressos rep durant tot l’any i confirma la progressió dels últims anys, superant en els vuit últims anys els tres milers d’exemplars ingressats.

Al llarg d’aquests 30 anys de funcionament, al centre de Torreferrussa s’han donat diverses situacions excepcionals: l’any 2003 van ingressar de cop 1.695 fringíl·lids fruit d’un comís per un delicte penal; l’any 2004 van entrar 23 aus cobertes de petroli (19 frarets, 1 gavot i 3 mascarells), i, el 2005, van ser 671 polls i 232 ous d'oreneta cuablanca procedents de Sallent.

Així mateix, s’han donat varis casos d’exemplars recuperats i alliberats, i posteriorment recuperats varis anys més tard a pocs quilòmetres d'on es van alliberar. I també casos d’intervencions quirúrgiques complexes com un trencalòs operat d'una fractura de mandíbula, tot implantant-li un tros d'os extret del seu tòrax. Aquest trencalòs actualment està cedit a la Junta d’Andalusia com a reproductor en el centre de cria de Cazorla.

El CRFS de Torreferrussa ha estat el primer centre en el món que va aconseguir criar en captivitat l’esparver cendrós, l’any 1988, en el marc del programa de cria que va permetre incrementar el nombre d’exemplars d’aquesta espècie a Catalunya de 2 parelles a més de 80, gràcies a la gestió en el camp com als alliberaments. Així mateix, és l’únic centre en el món que fa la cria en captivitat del Tritó del Montseny, amb una producció actual de varis centenars de larves cada any. També és el centre que produeix mes xoriguer petit al món (mes d'un centenar de pollets cada any), passant la seva població salvatge d’estar prop de l’extinció, a finals dels anys 80, a més de 100 parelles actualment. I és el centre de referència en el tractament i l’alimentació de pollets de falciot, una espècie molt difícil de tractar de la qual s’han alliberat amb èxit varis centenars d'exemplars.


 

 

 

 

 


 


 

A més de la recuperació d’animals malalts o ferits, al centre es completa la criança de pollets i cadells que han estat trobats a la natura. Aquesta feina requereix les atencions intensives al llarg del dia dels animals per part del cuidadors i representa un 30% dels ingressos anuals.

D’altra banda, al centre es duen a terme estudis sobre les causes d’ingrés i la seva evolució al llarg del temps, es desenvolupen protocols de rehabilitació, criança i atenció veterinària i es col·labora amb entitats nacionals i internacionals en diferents projectes de recerca. Alhora, un gran nombre d’estudiants d’educació secundària i superior, completen estades en pràctiques al llarg de l’any.

Els Centres de Recuperació de Fauna Salvatge a Catalunya

A l’actualitat, el Departament disposa de quatre centres de recuperació de fauna generalistes (no especialitzats en espècies concretes);

·         CFS de Torreferrussa (Santa Perpètua de Mogoda, el Vallès Occidental).

·         CFS de Vallcalent (Lleida, el Segrià).

·         CFS del Canal Vell (Deltebre, el Baix Ebre).

·         CFS dels Aiguamolls de l'Empordà (Castelló d’Empúries, l’Alt Empordà).

I dins de l’àmbit del Parc de Collserolla està en funcionament el Mòdul de Recuperació de Fauna de Can Balasc, depenent del Consorci del Parc.

Els CRFS tenen com a funció principal rehabilitar i alliberar, en les millors condicions possibles, els exemplars de les espècies de la fauna autòctona protegides, analitzar les causes de mortalitat i participar en programes de cria en captivitat i de conservació ex situ. Aquestes actuacions fan dels CRFS una eina fonamental en la conservació de la biodiversitat: treballant tècnicament, investigant, obtenint material científic pel futur, formant, sensibilitzant i educant.

Es preveu que en els propers anys el número d’entrades als CRFS de Catalunya augmentarà degut a la major sensibilitat de la població envers la fauna salvatge. Així mateix, el futur Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya marcarà les prioritats en la recollida i transports d’animals fins els CRFS de Catalunya així com els programes de cria en captivitat que es desenvolupen en aquests centres.

S’estima que el conjunt de Centres de Recuperació de Fauna Salvatge del Departament ha tractat més de 100.000 animals des de la seva creació. El resultat d’aquests 30 anys de funcionament demostren com el nombre d’exemplars ingressats s’han anat incrementant de manera progressiva, especialment en els darrers anys.

 

Font: Genreralitat de Catalunya

gcc_fs_logogeneralitat