Please use "Google Translator" until the author' English translation is completed, or for other languages

 

Complementació y preparació de la Dieta del cuc de la farina

Són molts els problemes que poden causar les deficiències dietaries a les fórmules creades per a la cria de polls orfes.

Per exemple és necessari que el calci i fòsfor estiguin equilibrats en un 1.5:1 a 2:1 per evitar el desenvolupament de malalties òssies i contribuir a una bona salud i un creixement adequat.

Molts dels insectes produïts comercialment, siguin cucs de la farina o grills mostren ràtios inversos de fosfor i calci. De la mateixa manera, aquest insectes son també deficitaris en vitamines, com ara la A i la D, essencials pel bon creixement del poll.

Per altra banda, un excés de complements pot causar greus problemes a la salud del poll, com ara una ingesta excessiva de calci podria causar danys renals o un excés de vitamina A podria interferir el creixement dels ossos.


És imprescindible un seguiment estricte de la formulació i saber que tan dolent pot ser una falta com un excés de complementació

 

Manteniment dels insectes

El cuc de la farina s'hauria de mantenir viu fins el moment d'alimentar els falciots, sigui a una temperatura baixa per pocs dies o dins un sustracte amb aliment.

No es recomana utilitzar en cap cas cuc de la farina deshidratat.

El centre no ha tingut bona experiència amb la congelació de cucs de la farina (-18º). Un cop descongelats mostren segmentació i aparença buida. Donat el desconeixement de si es produeix alguna pèrdua de nutrients, es desisteix en aquest mèode i sempre es dona insecte previament viu. Algun expert, així com també alguna empresa (Saint Laurent) recomana i comercialitza el cuc de la farina sempre que sigui ultracongelado (-40º). 

És essencial assegurar el correcte mètode d'enviament dels insectes. El transport des del proveïdor s'hauria de fer de forma ràpida i refrigerada. A l'estiu els insectes poden morir fàcilment al estar amuntegats dins la caixa moltes hores sota la calor.

Els grills són congelats un cop arriben del proveïdor, de la mateixa manera que el insectes de producció pròpia (cuc de seda, panerola, ..).

S'han de comprovar que els insectes ens han arribat en bones condicions. Qualsevol insecte mort o ennegrit s'ha de descartar.


Preparació

Els cucs de la farina s'ofeguen amb aigua on s'afegeix una complementació mineral.

Les altres espècies d'insecte, són descongelats prèviament a la presa d'alimentació. Es important calcular i descongelar només la quantitat que serà necesaria.

Es poden descongelar posant-los una estona abans a la nevera o submergint-los amb aigua.

Abans de les preses d'alimentació, els insectes són colats.

Complementació mineral

El cuc de la farina ha de ser ofegat abans d'alimentar els falciots.

Utilitzant aigua freda, afegim aproximadament uns 10 gr de la barreja de sals (una cullerada) per aproximadament uns 500 gr d'insectes.

El cuc de la farina es mantindrà amb aquesta solució durant 30 minuts. Part de la solució és absorbida per l'insecte i part queda adherida al seu cos. Per això és molt important no aclarir-los amb aigua abans de l'alimentació.

composicio_mineral_soluble

Aquest producte es podra trobar aviat a
www.psittacus.com 
o a la seva botiga
d'internet www.e-pajareria.es

 

Dim lights Embed Embed this video on your site

Els temps dins la solució no pot ser suficients per ofegar els cucs de la farina, observant que aquestes es revifem després d'una estona fora del líquid.

No causa cap problema alimentar al falciot amb aquestes larves vives de forma esporàdica.

Un cop els cucs de la farina son colats, ja queden llestos per ser utilitzats com a aliment.

Dim lights Embed Embed this video on your site

ttenebri

Complementació vitamínica i mineral

A una presa al dia espolvorejem lleugerament els insectes amb complements vitamínics.

La humitat que mantenen al seu cos els cucs de la farina acabats de colar i els altres insectes descongelats fan que el complement s'adhereixi fàcilment a l'insecte.

L'espolvorejat ha de ser lleuger i no arrebossar els insectes. Hem de tenir en compte el risc d'excés de complements. (Pot ser millor oblidar una dosis que no donar-ne dues). 

S'han alternat, un dia cadasqün, dues marques de complementació vitamínica:

  • Korvimin (genèric multivitamínic i mineral) 
  • Nekton-bio (ajuda al creixement del plomatge)

 

Aquest productes, apart de l'aport vitamínic, fan aport de minerals i aminoàcids.

Si no es pot trobar Korvimin, es pot substituir per Nekton-S.


 

korvimin      nekton s     nekton bio  

 

Un aport extra de vitamina B és molt important.

Possiblement l'aport d'aquesta vitamina queda cobert amb els complexes anteriors i amb un aport de diferents espècies d'insectes. Tot i això es recomana la seva administració donat que la seva deficiència pot causar problemes greus als polls.

Es pot administrar via oral i via subcutània.

El protocol descrit suggereix una administració via oral, menys intrusiva.

La dosi és molt reduïda: un insecte mullat amb el complexe vitamínic (líquid) una vegada a la setmana.

vitamin_b_complex