Please use "Google Translator" until the author' English translation is completed, or for other languages

 

Cuc de la farina

El cuc de la farina és una espècie de coleòpter de la família Tenebrionidae. Segueix un cicle de quatre estadis diferents en la seva vida: ou, larva, pupa i adult. És més conegut per la seva forma larvària, larves que mesuren al voltant de 2,5 cm, o fins i tot més. L'escarbat adult mesura uns 2 cm de llarg.

cuc_de_la_farina cuc_de_la_farina_adult

 
Dim lights Embed Embed this video on your site

En aquest vídeo s'observen larves de color blanquinós, doncs acaben de mudar la pell. En poca estona, la nou exosquelet de quitina s'endureix, agafant el color més fosc. El cuc de la farina pot arribar a mudar fins a 20 cops aband d'arribar a la fase pupal.

Dim lights Embed Embed this video on your site

Pot ser aconsellable mantenir els cuc de la farina a la nevera (5º C) abans del seu ús. La baixa temperatura redueix el metabolisme del insecte, ajudarnt a mantenir la fase larval per un període més llarg de temps, evitant també les mudes. La larva segueix fent ús de les seves reserves nutritives, per això es aconsellable no mantenir les larves per un llarg període a la nevera. 

Dim lights Embed Embed this video on your site

El sustracte on es mantenen els cuc de farina és molt important, doncs és l'aliment que nutreix les larves i pot donar un aport extra de nutrients. En molts casos, no hi ha opció de deixar els insectes amb aliment per cert període i s'han d'utilitzar directament per alimentar als falciots un cop arriben dels diferents proveïdors. Per això, la complementació de l'insecte amb els extra nutrients necessaris (vitamines i minerals), no pot dependre només del que menjaràn els cucs de la farina abans de ser utilitzats com a aliment dels falciots.

Si es poden mantenir les larves en sustracte, el pinso de blat de moro per gallines ponedores es recomanable, afegint també verdures variades per un aport d'humitat.


Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

Composició del cuc de la farina i altres insectes (Finke i Winn 2004)

El cuc de la farina es deficitari en alguns nutrients, un punt negatiu compartit per tots els els insectes que es produeixen comercialment.

La composició nutricional d'insectes comercialment ha estat estudiada per alguns autors, exposant que pot ser incompleta sense una suplementació adequada.

Certament, el cuc de la farina pot ser deficitari en certes vitamines respecte per exemple el grill domèstic, com es veu a la taula final. Tot i això, autors destaquen que pot haver una variació important depenent de diferents factors com ara l'origen de l'insecte, aliment subministrat abans de l'anàlisi, etc.

Això fa que qualsevol d'aquest insectes sempre ha d'estar suplementat per ser utilitzat com a aliment, especialment quan s'utilitza com a espècie única per a la dieta. 


  

insects_composition_2

 

insects_composition_3

insects_composition_4

cricket_vs_mealworm